Στο πλαίσιο της Έκθεσης «Μικρά Ασία. Προσφυγικός Ελληνισμός» πραγματοποιούνταιτις επόμενες ημέρες, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, οι εξής δράσεις:
Αφήγηση παραμυθιών με αναφορά στην Μικρά Ασία, από τον Νίκο Μπλαζάκη
Αφήγηση παραμυθιών με αναφορά στην Μικρά Ασία, από τον Νίκο Μπλαζάκη
Η παρουσία του ̓ 22 στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία
Λογοτεχνικό αναλόγιο με ανάγνωση επιλεγμένων κειμένων
Εισήγηση: Μαρίνα Αρετάκη (μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης)
Συνεργασία με Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων
«Σταθούλα, Ράφτρα εκ Πόντου», θεατρικός Μονόλογος της Μαρινέλλας Βλαχάκη
Πρόσφυγας του Πόντου η Σταθούλα ήρθε στην Ελλάδα το 1923. Ξακουστή μοδίστρα στον τόπο της, με παιδιά και πολυτελές ραφτάδικο. Τη συναντούμε παραμονές Χριστουγέννων του 1950 στα Χανιά, στο μικρό υπόγειο εργαστήρι της, να ράβει και να συνομιλεί με το είδωλο της μάνας της. Μέσα από τις αναμνήσεις της, ζωντανεύουν πρόσωπα και γεγονότα από τη ματωμένη γη του Πόντου.
Παράλληλα συνεχίζουμε μέχρι 28/2/2023 με :
100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Περιφέρεια Κρήτης –Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε συνεργασία με το
Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, τους Συλλόγους Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία» και «Παναγία Σουμελά», την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών, το Λύκειο Ελληνίδων
Χανίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Κρήτης παρουσιάζουν το επετειακό ιστορικό χρονικό: «Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού».
Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Λευτέρης Λαμπράκης, ενώ η οργάνωση και η παραγωγή της ανήκει στην Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.
Η έκθεση περιλαμβάνει χάρτες, έργα τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, φωτογραφίες, γκραβούρες, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες συμπληρώνουν την αφήγηση της σημαντικής Ιστορίας. Το υλικό της Έκθεσης προέρχεται από τους συνεργαζόμενους Συλλόγους, καθώς και από ιδιωτικές Συλλογές.
Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 – Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00