Ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν Βρετανός κωμικός ηθοποιός, που αναδείχθηκε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του βωβού Κινηματογράφου του 20ου αιώνα.Βασιζόμενος στην παντομίμα και τις ιδιαίτερες κινήσεις δημιούργησε τον χαρακτήρα του «Αλήτη» και καθιέρωσε μια εικονική φιγούρα στην Παγκόσμια Ιστορία του Κινηματογράφου. Ο Τσάπλιν πέρασε και στη σκηνοθεσία, δημιουργώντας ταινίες όπως «Τα Φώτα της πόλης» /«City Lights» και «Μοντέρνοι Καιροί» / «Modern Times» και υπήρξε συνιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρίας United Artists Corporation.
Ο Charles Spencer Chaplin γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889, στο Λονδίνο. Ο πατέρας του εγκατέλειψε τον Τσάπλιν, τη μητέρα του και τον μεγαλύτερο αδερφό του,λίγο μετά τη γέννησή του. Η εγκατάλειψη άφησε τα δύο αδέλφια στα χέρια της τραγουδίστριας μητέρας τους, πουαντιμετώπιζε σοβαρά ψυχικά προβλήματα και έπρεπε να κλειστεί σε άσυλο. Σε μια μουσική παράσταση, η μητέρα –Χάνα – έχασε ανεξήγητα τη φωνή της στη μέση του τραγουδιού, γεγονός που οδήγησε το διευθυντή παραγωγής να σπρώξει τον πεντάχρονο Τσάπλιν στη Σκηνή, τον οποίο είχε ακούσει να τραγουδά, για να την αντικαταστήσει.Αμέσως κέρδισε το κοινό.
Η συνέχεια όμως δεν ήταν εύκολη. Στην αρχή, εντάχθηκε σε μια μικρή χορευτική ομάδα στην οποία έκανε τα πάντα, μετά δούλεψε σ’ ένα θέατρο Vaudeville (Βαριετέ Ποικιλιών), το «Casey’s Court Circus», ώσπου – το 1908 – συνεργάστηκε με τον βασιλιά της παντομίμας, Fred Karno και έγινε ένα από τα αστέρια του. Με το θίασο του Κάρνο βρέθηκε πρώτη φορά στην Αμερική. Εκεί, κέρδισε τη προσοχή ενός παραγωγού ταινιών και υπόγραψε το πρώτο του συμβόλαιο, με αμοιβή 150 δολάρια την εβδομάδα.
Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1914, με τη μικρού μήκους ταινία «Make a living».Σ’ αυτή την ταινία γεννήθηκε ο χαρακτήρας του μικρού αλήτη. Την επόμενη χρονιά θα γυρίσει 35 ταινίες.Ανάμεσάτους και τη διάσημη «The Tramp» / «Ο Αλήτης» (1915), η οποία θεωρείται ως η πρώτη κλασική ταινία του ηθοποιού. Η ιστορία καθιέρωσε τον χαρακτήρα του Τσάπλιν ως τον απροσδόκητο ήρωα, όταν σώζει την κόρη του αγρότη από μια συμμορία ληστών.
Μέσα από τη δουλειά του, ο Τσάπλιν έγινε γνωστός ως τελειομανής μέχρι εξαντλήσεως! Η αγάπη του για πειραματισμό σήμαινε συχνά αμέτρητες λήψεις, ενώ δεν ήταν ασυνήθιστο γι’ αυτόν να διατάζει την ανασύνθεση ενός ολόκληρου σετ! Ούτε ήταν ασυνήθιστο να ξεκινάει τα γυρίσματα μ’ έναν κορυφαίο ηθοποιό, στη συνέχεια να διαπιστώνει ότι έκανε λάθος στη διανομήκαι να ξεκινάει απ’ την αρχή με κάποιον άλλο!
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, η καριέρα του Τσάπλιν γνώρισε τεράστια επιτυχία. Δημιούργησε κάποιες ταινίες -ορόσημα, όπως τις «The Kid» (1921), «The Pilgrim» (1923), «A Woman in Paris» (1923), «The GoldRush» (1925) – μια ταινία για την οποία θα δηλώσει ότι θέλει να τον θυμόμαστε – και «Circus» (1928).
Οιμεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες συνεχίστηκανκαι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Το 1931, κυκλοφόρησε το «City Lights». Ακολούθησε η ταινία «Modern Times» (1936), με την οποία καυτηρίαζε την οικονομική και πολιτική κατάσταση του κόσμου. Αλλάμε μοναδικό τρόπο, ο Τσάπλιν εξέφρασε τις πεποιθήσεις του και τις θέσεις του μέσα από την ταινία του «The Great Dictator» (1940), στην οποία γελοιοποιούσε έντονα τις κυβερνήσεις του Χίτλερ και του Μουσολίνι. «Θέλω να δω την επιστροφή της ευπρέπειας και της καλοσύνης», δήλωσε τη στιγμή της κυκλοφορίας της ταινίας. «Είμαι απλώς ένας άνθρωπος που θέλει να δει σ’αυτή τη χώρα μια πραγματική δημοκρατία».
Για τις δηλώσεις του δέχθηκε αρνητική κριτική και θυμωμένος εγκατέλειψε την Αμερική, καταφεύγονταςσ’ ένα μικρό αγρόκτημα,στην Ελβετία.Θα ακολουθήσουν κάποιες ταινίες που θα σκηνοθετήσει, αλλά ο μυθικός ήρωας και η ιστορία του θα ρίξουν την αυλαία κάπου εκεί…
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου 1977, ο Τσάπλιν άφησε την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του, στο προάστιο της Ελβετίας. Η τελευταία του σύζυγος, Oona, και επτά από τα παιδιά του βρίσκονταν στο πλάι του την ώρα του θανάτου του.
Το σώμα του Τσάπλιν κλάπηκε από τον τάφο του, κοντά στη λίμνη της Γενεύης, από δύο άνδρες που ζητούσαν 400.000 δολάρια ως λύτρα για να το επιστρέψουν. Οι άνδρες συνελήφθησαν και το σώμα του επέστρεψε στην τελευταία του κατοικία 11 εβδομάδες αργότερα.
Η μυθική φιγούρα του Τσάρλι Τσάπλιν θα συνοδεύει πάντα τα Μικρά Ταξίδια στον Κόσμο του Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων!