Νέα - Δελτία Τύπου

Home » Μικρά Ταξίδια » Γαλάζιος Άγγελος/ Der blaue Engel (1930)

Γαλάζιος Άγγελος/ Der blaue Engel (1930)

3 Μαΐου, 2021
Μικρά Ταξίδια
0

Ο «Γαλάζιος Άγγελος» ήταν η –πραγματικά- πρώτη, ολοκληρωμένη, ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε στη Γερμανία.
Τη μυθική ταινία του μεσοπολέμου, σκηνοθέτησε ο Josef Von Sternberg, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον δραματογράφο Carl Zuckmayer, μια προσαρμογή του μυθιστορήματος «Kαθηγητή Unrat», που έγραψε ο Heinrich Mann, το 1905.
Το κλασικό έργο του Josef von Sternberg είναι ένα ασυναγώνιστο στιγμιότυπο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Γυρίστηκε το 1930,μετά το παγκόσμιο οικονομικό κραχ, την εποχή που ο Κινηματογράφος έκανε τα δοκιμαστικά του βήματα στον ήχο.
Η Μαρλέν Ντίτριχ είναι η περίφημη Lola, η ελκυστική χορεύτρια του καμπαρέ που διαπρέπει σ’ ένα νυχτερινό κλαμπ, το The Blue Angel, και ο Emil Jannings υποδύεται τον καθηγητή Immanuel Rath, ένα πομπώδη, σκληρό και μοναχικό δάσκαλο που την πλησιάζει για να την αντιμετωπίσει, όταν βρίσκει κρυμμένες φωτογραφίες της στα σχολικά τετράδια των μαθητών του. Η γνωριμία τους θα οδηγήσει τον καθηγητή σ’ ένα καταστροφικό έρωτα, στην εξαθλίωση και τη δημόσια γελιοποίηση.
Με το ασημένιο καπέλο και τα διάφανα εσώρουχά της, η Ντίτριχ έγινε παγκοσμίως γνωστή τραγουδώντας με βραχνή φωνή το falling in love again, ένα ύμνο για τον έρωτα και τους παθιασμένους εραστές! Η ταινία γυρίστηκε στα γερμανικά και στα αγγλικά, δίνοντας την ευκαιρία στην πρωταγωνίστρια να συνεχίσει την καριέρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλο που η Ντίτριχ είχε εμφανιστεί σε αρκετές βουβές ταινίες στην πατρίδα της, ο «Γαλάζιος Άγγελος» την ανέβασε στην κορυφή. Επίσης, ήταν η ταινία που ξεκίνησε τη διάσημη και εμβληματική συνεργασία της – για 7 ταινίες – με το σκηνοθέτη Josef Von Sternberg.
Το 1936, η Ντίτριχ ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός του κόσμου. Το 1939, αλλάζοντας την υπηκοότητά της σε αμερικανική, αποδοκιμάστηκε από το γερμανικό λαό, ενώ ο Τύπος της αφιέρωνε πρωτοσέλιδα άρθρα ονομάζοντάς την προδότρια της πατρίδας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στάθηκε απέναντι στο Τρίτο Ράιχ και το ναζισμό.

Η διάσημη σταρ, που έγινε κινηματογραφικό σύμβολο, θα φύγει από τη ζωή στο σπίτι της, στο Παρίσι, στις 6 Μαΐου 1992, σε ηλικία 90 ετών.

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Δείτε επίσης:

TOP