Νέα - Δελτία Τύπου

Home » Chania Film Festival » EPANO ELOUNDA EXPERIMENT 2022

EPANO ELOUNDA EXPERIMENT 2022

29 Ιουλίου, 2022
Chania Film Festival , Δελτία Τύπου , Νέα
0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H συνεργασία της Βιβλιοθήκης Μανώλης Φουντουλάκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Πρόγραμμα Κρήτη, Προφορική Ιστορία, που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι, επανέρχεται φέτος με πειραματικές θεματικές προβολές για τρεις μέρες τον Ιούλιο στην Επάνω Ελούντα.
Επιχειρώντας μια νέα «ανάγνωση» εμβληματικών ντοκιμαντέρ, φόρου τιμής στους κάθε λογής εγκλείστους, το πρώτο αυτό Πείραμα θα μεταμορφώσει την αυλή της Παναγίας στο Επάνω Χωριό και τον τοίχο του Παλαιού Σχολείου της Ελούντας, τοπόσημα ιδιαίτερης αισθητικής και φόρτισης, σε υπαίθριο κινηματογράφο.
Αντλώντας τη φετινή θεματική της από όλο το φάσμα της ρεαλιστικής καταγραφής ζητημάτων εγκλεισμού και στίγματος με τη ματιά κρητικών δημιουργών (Παπαδουλάκης, Ψυλλάκης, Φραντζεσκάκης) η θερινή δράση της Βιβλιοθήκης τολμά ταυτόχρονα μια πιλοτική παρουσίαση της Επάνω Ελούντας στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής.
Το EPANOELOUNDAEXPERIMENT2022 ( Πείραμα1 ) εμπνέεται από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της γειτονικής Σπιναλόγκας ως ιστορικού τόπου εγκλεισμού, αλλά και σύγχρονου τουριστικού και επιχειρηματικού (φευ!) τοπίου και θέτει στο επίκεντρο τη σχέση του κοινωνικού αποκλεισμού και της επανένταξης με τα όρια της κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου. Για να μην ξεχνιέται ότι στίγμα δεν φέρουν μόνο οι λεπροί ! Ότι διαχρονικά το στίγμα βιώνεται και ως ο (κυριολεκτικός/μεταφορικός) εγκλεισμός του «ητημμένου», του απόκληρου, του φύλου, της φυλής.
Στόχος η μετατροπή της Επάνω Ελούντας σε ένα νέο, διαφορετικό, φιλόξενο σημείο πολιτισμού, μέσα από την απρόσμενη συνομιλία της κινηματογραφικής θέασης με το φυσικό σκηνικό που θα τη φιλοξενήσει και τη μεταμόρφωση μιας σειράς προβολών με κοινό θεματικό άξονα, στο γεγονός του φετινού ΕπάνωΚαλοκαιριού.
Ημέρες: Σάββατο 23, Κυριακή 24, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022
Προαύλιος Χώρος Παλαιού Σχολείου Επάνω Ελούντας
Ώρες προβολών: 21.30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης (ΒΜΦ)
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (CFF)
Με τη συμπαράσταση
Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας και ΠΑΟΔΑΝ

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Δείτε επίσης:

TOP