Νέα - Δελτία Τύπου

Home » Μικρά Ταξίδια » Μουσείο Μελιέ. H Μαγεία του Σινεμά

Μουσείο Μελιέ. H Μαγεία του Σινεμά

22 Ιουνίου, 2021
Μικρά Ταξίδια
0

«Ποιός είναι λοιπόν ο άνθρωπος στην εποχή μας που θα μπορούσε να ζήσει χωρίς παραμύθι, χωρίς ένα μικρό όνειρο;» έλεγε ο Ζορζ Μελιέ.

Η μαγεία του Κινηματογράφου παρουσιάζεται στη Γαλλική Ταινιοθήκη, στο Παρίσι, μέσα από μια μοναδική Μουσειακή Έκθεση, αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Δημιουργό Μελιέ. Στους χώρους της Ταινιοθήκης, που έχουν επανασχεδιαστεί, επεκτεινόμενοι κατά 300 τ.μ. από το αρχικό τους μέγεθος, διαμορφώνεται ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο…

Ένα ταξίδι στις ρίζες του Κινηματογράφου, μέσα από την εξαιρετική κληρονομιά που ανήκει στη Γαλλική Ταινιοθήκη και μεγάλο μέρος της εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Ο Ζόρζ Μελιέ, απόγονος μιας σειράς μεγάλων εφευρετών, συνδύασε την Επιστήμη με τη Μαγεία και δημιούργησε νέες εικόνες, πρωτοφανέρωτες, οι οποίες αποκάλυπταν τον κινηματογραφικό σουρεαλισμό που στην πορεία έγινε αγαπητός στους συνεχιστές της συγκλονιστικής Τέχνης.

Κατά την περιήγηση στην Έκθεση, ο επισκέπτης μπορεί να «ανακαλύψει» περισσότερες από 300 κινηματογραφικές μηχανές, κοστούμια, αφίσες, σχέδια και μοντέλα. Τα εξαιρετικά κομμάτιασυμπληρώνονται από μια επιλογή περίπου 150 φωτογραφιών από τις ταινίες του Μελιέ. Τα μαγικά φανάρια βρίσκονται δίπλα σε κινηματογραφικές μηχανές τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης μιας εντελώς νέας ανακάλυψης, της εικονικής πραγματικότητας. Τόσοι πολλοί νέοι και εφευρετικοί τρόποι για να ανακαλύψετε με τη σειρά σας τον Μελιέ, τον λαμπρό εφευρέτη των ειδικών εφέ, με τα οποία ο Κινηματογράφος εξελίχθηκε ως τις μέρες μας.

Η ύπαρξη των σημερινών τέλειων οπτικών εφέ οφείλεται στον Γάλλο Σκηνοθέτη, τον πρωτοπόρο της κινηματογραφικής μαγείας, ακούραστο πειραματιστή, πρόδρομο του σύγχρονου Κινηματογράφου. Μέθοδοι, όπως η πυροτεχνική, τα οπτικά εφέ, οι στάσεις της κάμερας,τα κινούμενα μοντέλα, οι επικαλύψεις, τα εφέ μοντάζ και εφέ χρώματος σε φιλμ, τα ηχητικά εφέ, η αφήγηση, σχεδόν όλα φαίνεται να έχουν συλληφθεί και χρησιμοποιηθεί από αυτόν τον δεξιοτέχνη της τεχνικής.

Μάγος και Σκηνοθέτης, ο Μελιέ ήταν ταυτόχρονα συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνογράφος, σχεδιαστής κοστουμιών, ηθοποιός, παραγωγός και διανομέας των ταινιών του, διηύθυνε το δικό του εργαστήριο εκτύπωσης και εφηύρε τη δημιουργία του στούντιο.

Η συμβολή του Μελιέ στην 7η Τέχνη ήταν καταλυτική, ανοίγοντας τις πόρτες των ονείρων, της μαγείας και της μυθοπλασίας στην κινηματογραφία.

Πώς έγινε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ταξίδι στη Σελήνη» ένας από τους πιο εφευρετικούς και παραγωγικούς συγγραφείς στον Κινηματογράφο; Ποιος ο ρόλος του στις παραστατικές τέχνες και στη μακρά Ιστορία της εφεύρεσης του Κινηματογράφου; Πώς αντανακλάται η επιρροή του στο σύγχρονο Σινεμά; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες το Μουσείο της Γαλλικής Ταινιοθήκης απαντά μέσα από την Έκθεση, προσκαλώντας και προκαλώντας τους επισκέπτες να επιχειρήσουν μια θαυμάσια «εξερεύνηση».

Από τις 19 Μαΐου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, η Γαλλική Ταινιοθήκη ονομάζεται τιμητικά Μουσείο Μελιέ, ανοίγοντας στους πολίτες όλου του κόσμου μια πόρτα στο όνειρο και στο παραμύθι

ΥΓ. Οι φωτογραφίες του αφιερώματος προέρχονται από το επίσημο site της Γαλλικής Ταινιοθήκης

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Δείτε επίσης:

TOP