Νέα - Δελτία Τύπου

Home » Μικρά Ταξίδια » 1941 – 2021: 80 Χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

1941 – 2021: 80 Χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

10 Μαΐου, 2021
Μικρά Ταξίδια
0

I’ll met by moon light (Η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε)/ 1957
Η ταινία είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο«Wartime Diary in Crete of» του Βρετανού στρατιώτη, περιηγητή και συγγραφέα,W. Stanley Moss. Το σενάριο αφορά στην επιχείρηση που στήθηκε στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τη σύλληψη του Γερμανού στρατηγού, Heinrich Kreipe.

Γυρίστηκε το 1957, σε σκηνοθεσία των Μάικλ Πάουελ/MichaelPowell -Εμέρικ Πρέσμπουργκερ / Emeric Pressburger και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Πρωταγωνιστεί ο Dirk Bogarde, στο ρόλο του Πάτρικ Λι Φέρμορ, o David Oxley, στο ρόλο του Στάνλει Μος και ο Marius Goring, στο ρόλο του στρατηγού Κράιπε.

Το 1944, οι Ναζί βρίσκονται στην Κρήτη. Ο Βρετανός αξιωματικός Patrick Leigh Fermor ή Φιλεδέμ (Dirk Bogarde) και ο καπετάνιος Bill Stanley Moss (David Oxley) της Εκτελεστικής Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων φτάνουν στο νησί. Τον Απρίλιο του 1944, με τη βοήθεια της Κρητικής Αντίστασης, απαγάγουν τον Γερμανό στρατηγό Kreipe / Κράιπε. Τον κρατούν σ’ ένα απομονωμένο όρμο στην άκρη του νησιού μέχρι που τον μεταφέρουν στο Κάιρο, την έδρα των Βρετανικών Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, στη Νότια Γαλλία και στις Άλπεις. Κάποιες σκηνές γυρίστηκαν στην περιοχή της Κνωσού, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η ταινία μπορεί να διαφημίστηκε αρκετά στην εποχή της, αλλά τόσο οι κριτικοί, όσο και οι παραγωγοί της ταινίας, απογοητεύτηκαν από την ερμηνεία του διάσημου πρωταγωνιστή.
Σήμερα κατατάσσεται στις κλασικές ταινίες με θέμα τη Μάχη της Κρήτης.

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Δείτε επίσης:

TOP