Νέα - Δελτία Τύπου

Home » Μικρά Ταξίδια » Θόδωρος Αγγελόπουλος. 27 Απριλίου 1935 – 24 Ιανουαρίου 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος. 27 Απριλίου 1935 – 24 Ιανουαρίου 2012

25 Ιανουαρίου, 2021
Μικρά Ταξίδια
0

Συμπληρώνονται φέτος 9 χρόνια από την αναχώρηση του Σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θυμάται τον σπουδαίο Έλληνα Δημιουργό και ταξιδεύει με τα έργα του…

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Σκηνοθέτες του Παγκοσμίου Κινηματογράφου, με εκλεκτικές συγγένειες, τους Μπέργκμαν, Αντονιόνι και Ταρκόφσκι. Είναι ο Ποιητής των Εικόνων και τα θέματά του αφορούν στην ίδια τη ζωή και την εξέλιξή της. Το Κινηματογραφικό του σύμπαν συνιστά Κώδικες Επικοινωνίας και Αναλύσεων του κόσμου της 7ης Τέχνης. Θα ζει πάντα στο πάνθεον των πιο σημαντικών Δημιουργών του πλανήτη. 

                       Ο Κινηματογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Το 1961, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πηγαίνει στη Γαλλία και γράφεται στη Σορβόννη, όπου παρακολουθεί μαθήματα Γαλλικής Φιλολογίας και Φιλμολογίας, ενώ σπουδάζει Σκηνοθεσία στο Ινστιτούτο προηγμένων Κινηματογραφικών Σπουδών, IDHEC. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1964 και το 1968 σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία με τίτλο Εκπομπή. Με την ταινία αυτή κερδίζει το πρώτο του βραβείο, – βραβείο Κριτικών – στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Το 1971, η Αναπαράσταση κερδίζει 5 Βραβεία στο ίδιο Φεστιβάλ, το Βραβείο Georges Sadoul για την καλύτερη ταινία που προβλήθηκε στη Γαλλία το 1971, Βραβείο Καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ του Hyeres (1971) και ειδική μνεία της Fipresci (τριεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο Φεστιβάλ Βερολίνου. 

Το 1972, γυρίζει την ταινία Μέρες του ’36 και κερδίζει τα βραβεία Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επίσης, το Βραβείο της Fipresci στο Φεστιβάλ του  Βερολίνου.

Το 1974-75, γυρίζεται ο Θίασος. Η ταινία κερδίζει δεκατρία βραβεία. Στις Κάννες (1975) από τη Fipresci. Στην Ταορμίνα, στο Βερολίνο (Βραβείο Interfilm), στο Λονδίνο (1979, Καλύτερη ταινία της χρονιάς), στην Ιαπωνία, στη Θεσσαλονίκη (1975), Βραβεία Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α΄ αντρικού και Α΄ γυναικείου ρόλου, ΠΕΚΚ (Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου).

Το 1977,  γυρίζονται οιΚυνηγοί. Η ταινία έχει επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών. Παίρνει το βραβείο Καλύτερης ταινίας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγο και το Βραβείο της Ένωσης Τούρκων Κριτικών.

Το 1980, ο Μεγαλέξανδρος κερδίζει το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπως επίσης και τα βραβεία της Fipresci και Cinema Nuovo, στο ίδιο Φεστιβάλ. Βραβείο της ΠΕΚΚ στη Θεσσαλονίκη.

Το 1984, το Ταξίδι στα Κύθηρα κερδίζει το Βραβείο σεναρίου στις Κάννες. Κρατικά βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου, Α΄ ανδρικού ρόλου, Α΄ γυναικείου ρόλου, σκηνογραφίας, Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Ρίο ντε Τζανέιρο (1984).

Το 1986, ο Αγγελόπουλος γυρίζει τον Μελισσοκόμο.

Το 1988, το Τοπίο στην ομίχλη, που κερδίζει το Αργυρό Λιοντάρι στη Βενετία και το Βραβείο Felix, καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας.

Το 1991, Το μετέωρο βήμα του πελαργού κάνει επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το 1998,  γυρίζει την ταινία Μία Αιωνιότητα και μία μέρα και κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών και το Prix Ecumenique.

Το 2004, γυρίζει το Τριλογία 1:Το λιβάδι που δακρύζει και κερδίζει το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφου Fipresci για την καλύτερη Ευρωπαϊκή ταινία, το 2004.

Το 2009,  γυρίζει το Τριλογία 2:Η Σκόνη του Χρόνου, επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Το 2012, ξεκινά τα γυρίσματα της ταινίας Η Άλλη Θάλασσα. Δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης σκοτώνεται σε δυστύχημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Είναι 24 Ιανουαρίου του 2012.

Το 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (2018) ήταν αφιερωμένο στον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο. 

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Δείτε επίσης:

TOP