Νέα - Δελτία Τύπου

Home » Μικρά Ταξίδια » 1984. «Ξαφνικός Έρωτας»

1984. «Ξαφνικός Έρωτας»

18 Ιανουαρίου, 2021
Μικρά Ταξίδια
0

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποχαιρετά τον σημαντικό συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη. 

Ο πολυβραβευμένος Ελληνογάλλος συγγραφέας έφυγε από τη ζωή, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 77 χρονών. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι και ασχολήθηκε με κινηματογραφικά θέματα σε μεγάλα περιοδικά, όπως το Paris Match. Ως συγγραφέας υπήρξε πολυγραφότατος, γράφοντας τα μυθιστορήματά του στην ελληνική ή στη γαλλική γλώσσα. Τα σενάρια αρκετών ελληνικών ταινιών φέρουν την υπογραφή του, «Ελεύθερη Κατάδυση», «Άντε Γειά», «Μ’ αγαπάς;» κι άλλες, καθώς και το σενάριο για τη τηλεοπτική σειρά «Το κεφάλι της γάτας». Επίσης, έχει σκηνοθετήσει δύο  ταινίες μικρού μήκους και μία μεγάλου, το φιλμ «ΑΘΗΝΑΙΟΙ». Για την προσφορά του στα Γράμματα έχει βραβευτεί από τη Γαλλική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών. 

Το μυθιστόρημα  του Αλεξάκη, «Talgo» (1982), «το βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε πριν ερωτευτείτε ξανά», όπως γράφει η Nouvel Observateur, έγραψε τη δική του ιστορία. 

Η ταινία «Ξαφνικός έρωτας» γυρίστηκε το 1983, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και σενάριο του ιδίου. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Talgo» του Βασίλη Αλεξάκη. Στην ταινία πρωταγωνιστούν, η Μπέτυ Λιβανού,  ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, η Σοφία Σεϊρλή, η Μαργαρίτα Λαμπρινού και η Ειρήνη Κουμαριανού.  

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στις 9 Φεβρουαρίου του 1984, στον Κινηματογράφο «Αθήναιον» και έκανε εισπρακτικό ρεκόρ για τη σεζόν 1983- 1984. Οι κινηματογραφικοί κριτικοί αποθέωσαν τόσο την ταινία, όσο και τους πρωταγωνιστές της. 

Ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος έγραψε στην εφημερίδα Καθημερινή: «Ο ήρωας και η ηρωίδα συναντιούνται και η διασταύρωση των βλεμμάτων, η διασταύρωση των πλάνων, γεννάει μια μυστική και παντοδύναμη συνάφεια, όπου ο χώρος γίνεται κοινός ανάμεσά τους, όπου ο χρόνος λειτουργεί από κει και πέρα μόνο γι’ αυτούς». Ο Νέστορας Μάτσας, στη Βραδυνή, μίλησε «για τη λογική που υποτάσσεται στο πάθος.» Η εφημερίδα Los Angeles Times παρουσίασε την ταινία ως ένα ευαίσθητο, πολύ προσωπικό, ρομαντικό δράμα και την πρωταγωνίστριά του εντυπωσιακή. 

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το φιλμ απέσπασε το Α’ βραβείο Γυναικείου Ρόλου για την Μπέτυ Λιβανού, και το Α’ βραβείο Φωτογραφίας για τον σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο, ο οποίος ήταν ο Διευθυντής Φωτογραφίας της ταινίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι Σκηνογράφος της ταινίας ήταν  ο σκηνοθέτης Νίκος Περάκης. Η μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη έγινε το soundtrack της χρονιάς και το τραγούδι «’Έλα λίγο», που ερμήνευσε μοναδικά η Ελένη Βιτάλη, έχει καταγραφεί ως σταθμός στην Ιστορία της Κινηματογραφικής Μουσικής. 

Ο «Ξαφνικός Έρωτας» ταξίδεψε, με μεγάλη επιτυχία, σε πολλά μέρη του κόσμου, από την Αμερική και τον Καναδά μέχρι την Ινδία και την Αφρική, κατακτώντας μια θέση στο πάνθεον των πιο επιτυχημένων ταινιών του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου. 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Δείτε επίσης:

TOP