Νέα - Δελτία Τύπου

Home » CFF edu » Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης συναντά την Βιβλιοθήκη “Μανώλης Φουντουλάκης” με επίκεντρο το πρόγραμμα “Κρήτη, Προφορική Ιστορία”

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης συναντά την Βιβλιοθήκη "Μανώλης Φουντουλάκης" με επίκεντρο το πρόγραμμα "Κρήτη, Προφορική Ιστορία"

30 Ιουλίου, 2021
CFF edu , CR.E.Doc.
0

Καλημέρα σε όλους και όλες,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τις επόμενες 2 μέρες ( Παρασκευή 30 και Σάββατο 31 Ιουλίου 2021) θα είμαστε ΕΛΟΥΝΤΑ να μιλήσουμε για το πρόγραμμα «Κρήτη, Προφορική Ιστορία».

Όλα αυτά μετά από πρόσκληση της Βιβλιοθήκης «Μανώλης Φουντουλάκης» που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει με δράσεις για την κοινότητα, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρία Κρήτης.

Το πρόγραμμα του διημέρου :

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, 8:00 μμ παλιό σχολείο Επάνω Ελούντας

· Παρουσίαση της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και των δράσεων της

· Παρουσίαση του προγράμματος «Κρήτη, Προφορική Ιστορία» και συζήτηση για την Προφορική Ιστορία

· Προβολή της ταινίας «Μαρίκα…γιατί να φοβάσαι» Σκηνοθεσία Ματθαίος Φραντζεσκάκης και αποσπάσματα αμοντάριστου υλικού από καταγραφές προφορικών αφηγήσεων.

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2021 , 9:00πμ – 9:00 μμ

· Καταγραφές ιστοριών κατοίκων της Ελούντας

Αν σας βγάζει ο δρόμος θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά !

  • Ματθαίος Φραντζεσκάκης, ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Συντονιστής προγράμματος «Κρήτη, Προφορική Ιστορία»
  • Χαρά Ανδρεάδου, ιστορικός-εκπαιδευτικός, επιστημονική συνεργάτιδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Συντονίστρια του προγράμματος «ΦΩΝΕΣ – η προφορική ιστορία στο προσκήνιο».

Ελούντα, Προφορική Ιστορία

Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει με δράσεις για την κοινότητα, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρία Κρήτης.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης ιδρύθηκε το 2002 με στόχο την καλλιέργεια και προώθηση πολιτισμικών, επιμορφωτικών, εκπαιδευτικών, ενημερωτικών, καλλιτεχνικών και συναφών εκδοτικών δραστηριοτήτων. Από την ίδρυσή της, έχει αναπτύξει δράσεις με επίκεντρο τον κινηματογράφο, την εκπαίδευση, τον αγροτουρισμό, την κρητική διατροφή, την τοπική ιστορία και την αειφόρο ανάπτυξη. Η μηνιαία εφημερίδα και οι εκδόσεις «Πυξίδα Της Πόλης», η δράση «Χωριά Με Φώτα Ανοιχτά», το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, οι κινηματογραφικές παραγωγές ντοκιμαντέρ, η ερευνητική δράση «Εικόνες από Επαγγέλματα που Χάνονται», αποτελούν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις-θεσμούς για την Κρήτη αλλά και πέρα από αυτήν.

Το πρόγραμμα «Φωνές – η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο» της δράσης «Κρήτη, Προφορική Ιστορία/Crete Oral History» της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, με τη συνεργασία της ομάδας παραγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, ταξιδεύει στην Ελούντα και προσφέρει στην τοπική κοινότητα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συλλογικότητες και φυσικά πρόσωπα, το περιβάλλον καταγραφής και διάσωσης της μνήμης των ανθρώπων του τόπου και των ιστοριών τους, αλλά και την προβολή τους με την αξιοποίηση ποικιλίας οπτικοακουστικών μέσων.

Το επιμορφωτικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΦΩΝΕΣ – η προφορική ιστορία στο προσκήνιο» εστιάζει στην αξιοποίηση της προφορικής ιστορίας και του ντοκιμαντέρ ως περιβάλλον καταγραφής και ανάδειξης των ιστοριών που φέρει η κοινότητα και προτείνει τοπικές συνέργειες έρευνας και προβολής τους. Έτσι, αναδεικνύεται η Προφορική ιστορία ως δυνατότητα ενδυνάμωσης των σχέσεων των πολιτών/κατοίκων, όλων των ηλικιών, με την τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά τους και κατανόησης των συλλογικοτήτων τους, των πολλαπλών ταυτοτήτων τους, του παρελθόντος αλλά και του παρόντος που τους ενώνει.

Την Παρασκευή 30/07/2021, στις 8 μ.μ., στο παλιό σχολείο της Επάνω Ελούντας, θα μιλήσουμε για τις ιστορίες του τόπου που χρειάζεται να ακούσουμε και να διασώσουμε και για τους τρόπους οργάνωσης ενός αρχείου προφορικών αφηγήσεων για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα προβληθεί η καινούργια παραγωγή του Φεστιβάλ, η ταινία μικρού μήκους «Μαρίκα…γιατί να φοβάσαι», που συμμετέχει ήδη σε 6 διεθνή Φεστιβάλ και αποσπάσματα αμοντάριστου υλικού από καταγραφές προφορικών αφηγήσεων με αφορμή θεματικές της Δράσης «Κρήτη, Προφορική Ιστορία/Crete Oral History».

Επίσης, στο χώρο θα εκτεθούν εκδόσεις της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης – «Πυξίδα της πόλης». Κράτηση θέσης απαραίτητη στο τηλ.: 6978530384

Το Σάββατο 31/7/2021, 9.00 π.μ. – 13.00 μ.μ., στο Κοινοτικό Κατάστημα Ελούντας, θα πραγματοποιηθεί 4ωρο Εργαστήριο Προφορικής ιστορίας. Το εργαστήριο θα εστιάσει σε γενικές αρχές και διαδικασίες λήψης μιας προφορικής μαρτυρίας, τη λειτουργία της ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε βασικές αρχές δημιουργίας ψηφιακού θεματικού αποθετηρίου προφορικών μαρτυριών και άλλων πηγών που σχετίζονται με αυτές και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους για τη δημιουργία ενός θεματικού, ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 6978530384

Το Σάββατο 31/7/2021, μετά τις 5.00 μ.μ. και την Κυριακή 1/8/2021, από τις 9.00 π.μ. θα οργανωθούν, κατόπιν ραντεβού, συνεντεύξεις και οπτικοακουστικές καταγραφές ιστοριών από ντόπιους κατοίκους με θέμα : Αναμνήσεις από την Ελούντα του περασμένου αιώνα, Σπιναλόγκα-Σχολική ζωή-Αλυκές-Ακονιές-Υφάντριες. Εκδήλωση ενδιαφέροντος αφήγησης ιστορίας στο τηλ.: 6974792688

Τις δράσεις θα συντονίσουν μέλη της ομάδας εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων:

  • Ματθαίος Φραντζεσκάκης, ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
  • Χαρά Ανδρεάδου, ιστορικός-εκπαιδευτικός, επιστημονική συνεργάτιδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Συντονίστρια του προγράμματος «ΦΩΝΕΣ – η προφορική ιστορία στο προσκήνιο».
  • Κώστας Κοσμαδάκης, επιμελητής ήχου/κινηματογράφησης/μοντάζ, Συντονιστής Δημιουργικής ομάδας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Κατά την υλοποίηση των δράσεων θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται για τη μη διασπορά του covid19.

Ελούντα , Ιούλιος 2021

Η Πρόεδρος και τα Μέλη της ΔΕ

της ΑΜΚΕ Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης»

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Δείτε επίσης:

TOP