Νέα - Δελτία Τύπου

Home » Μικρά Ταξίδια » Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο / Quino (17 Ιουλίου 1932 – 30 Σεπτεμβρίου 2020)

Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο / Quino (17 Ιουλίου 1932 - 30 Σεπτεμβρίου 2020)

5 Οκτωβρίου, 2020
Μικρά Ταξίδια
0

Ο Δημιουργός της  Mafalda

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο ισπανικής καταγωγής  σκιτσογράφος Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο (Joaquín Salvador Lavado Tejón), γνωστός με το ψευδώνυμο Quino.

Οι ιστορίες του με τη Mafalda, την κωμική ηρωίδα που δημιούργησε, από το 1964 έως και το 1973 , έγιναν δημοφιλείς σε πολλούς αναγνώστες στην Αμερική και στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα. Ιστορίες που επαινέθηκαν για την καίρια κοινωνική τους σάτιρα και τον σχολιασμό όσο αφορά στα θέματα της πραγματικής ζωής. 

Το 1963, ο Quino εξέδωσε στην Αργεντινή – όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία –  την πρώτη του συλλογή σκίτσων, το βιβλίο Mundo Quino. Την ίδια εποχή, σχεδίασε σελίδες για την διαφημιστική εκστρατεία της εταιρείας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, Mansfield. Για τις ανάγκες αυτής της εκστρατείας  δημιούργησε το χαρακτήρα της Mafalda, βασίζοντας το όνομά της στους ήχους του εμπορικού σήματος της Mansfield. Η διάσημη Mafalda είναι ένα κορίτσι έξι ετών.  Έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, μυαλό κοφτερό, χιούμορ εξαιρετικό, ασέβεια, απορία, δεν συμμορφώνεται εύκολα, μισεί το φασισμό, το μιλιταρισμό και τη σούπα και αγαπάει τους Beatles. 

Η διαφημιστική εκστρατεία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη δημοσίευση της πρώτης ιστορίας της Mafalda σε κάποιο περιοδικό. Στη συνέχεια, οι ιστορίες της Mafalda εμφανίζονταν τακτικά στο εβδομαδιαίο περιοδικό Primera Plana. Κατά τη διάρκεια των ετών 1965 – 1967 δημοσιεύονταν και στην εφημερίδα El Mundo. 

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της Mafalda  στην Αργεντινή, άρχισε να εκδίδεται στην Ιταλία, την Ισπανία – όπου λόγω της λογοκρισίας της δικτατορίας έφερε την επισήμανση, «μόνο για ενήλικες», στην Πορτογαλία και σε πολλές άλλες χώρες. 

Ο Quino εγκατέλειψε την ιστορία της Mafalda, στις 25 Ιουνίου 1973, ισχυριζόμενος ότι ήθελε να αποφύγει την επανάληψη. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια, δήλωσε ότι το πολιτικό τοπίο στη Λατινική Αμερική επηρέασε την απόφασή του: «Αν συνέχιζα να την σχεδιάζω, θα με πυροβολούσαν», είπε.  Το 1976, μετά το πραξικόπημα στην Αργεντινή, μετακόμισε στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου συνέχισε να δημιουργεί σελίδες με κόμικς. 

Παρόλο που δεν επέστρεψε ποτέ στη Mafalda και τους φίλους της σε μορφή κόμικς, χρησιμοποίησε το χαρακτήρα σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως για τις ανάγκες της Εκπαίδευσης, των Δικαιωμάτων του Παιδιού στη Unisef, ακόμη και στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον covid-19, το 2020.

Ο Αργεντινός παραγωγός  Ντάνιελ Μάλλο, γύρισε 260 ταινίες Mafalda για λογαριασμό  τηλεοπτικής εκπομπής, που ξεκίνησε το 1965. 

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Δείτε επίσης:

TOP