Νέα - Δελτία Τύπου

Home » Chania Film Festival » Το νησί της Μήδειας, Παζολίνι και Κάλλας, Η ιδιόρρυθμη αγάπη

Το νησί της Μήδειας, Παζολίνι και Κάλλας, Η ιδιόρρυθμη αγάπη

15 Οκτωβρίου, 2023
Chania Film Festival , Δελτία Τύπου , Νέα
0

Tο 2023, στην εκατονταετηρίδα από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Χανιών αφηγείται την ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ δύο εμβληματικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα. Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 22:15, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (αίθουσα Α) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Το νησί της Μήδειας”, αφιερωμένο στην ταινία “Μήδεια”, του Pier Paolo Pasolini, όπου για πρώτη και μοναδική φορά η Μαρία Κάλλας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, και όπου γεννήθηκε μια σχέση στοργής και αγάπης μεταξύ της ίδιας και του Pier Paolo Pasolini. “Το νησί της Μήδειας” γυρίστηκε στην Ιταλία και στην Ελλάδα στα Χανιά, στο ξενοδοχείο Δώμα με τη συμμετοχή των αδελφών Ιωάννα και Ρένα Κουτσουδάκη, που είναι η ψυχή αυτού του ιστορικού ξενοδοχείου. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ άλλων οι μεγάλοι ηθοποιοί Νinetto Davoli και Piera Degli Esposti, βραβευμένοι με Όσκαρ, Dante Ferretti, Piero Tosi και Gabriella Pescucci, επίσης η βοηθός και φίλη της Μαρίας Κάλλας Nadia Stancioff και η συγγραφέας Dacia Mariani.

Σχετικά η ομάδα παραγωγής σημειώνει :

Χανιά – Φεστιβάλ Κινηματογράφου – 2023

Στα Χανιά, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Χανιών, γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (2 Δεκεμβρίου 1923), με μια ειδική προβολή στα ίδια τα μέρη όπου γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στις 22:15, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (αίθουσα Α’, “Το νησί της Μήδειας”, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Sergio Naitza, σε παραγωγή των Karel – Lagunamovies και συνεργάτη παραγωγής Erich Jost. Στην προβολή θα παρευρεθούν οι Sergio Naitza (ο οποίος μεταξύ άλλων το 2023 κατέκτησε το 1° βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών του Kingston στο Λονδίνο) και ο συνεργάτης παραγωγός Erich Jost, με καταγωγή από τα Χανιά, μαζί με τις αδελφές Ιωάννα και Ρένα Κουτσουδάκη, που συμμετείχαν στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο Δώμα στα Χανιά, το οποίο οι ιδίες κατέχουν και διαχειρίζονται πάνω από 50 χρόνια.

“Το νησί της Μήδειας, Παζολίνι – Κάλλας, η ιδιόρρυθμη αγάπη” είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ του Pier Paolo Pasolini και της Μαρίας Κάλλας στα γυρίσματα της ταινίας “Μήδεια”, το καλοκαίρι του 1967, που γυρίστηκε μεταξύ Ιταλίας – νησί Grado- και Καππαδοκίας. Το ντοκιμαντέρ διερευνά την τρυφερή φιλία που άνθισε μεταξύ των δύο μεγάλων καλλιτεχνών, σε ένα όραμα ανέφικτης αγάπης, συνυφαίνοντας τις φωνές του ηθοποιού Ninetto Davoli, ο οποίος μοιράστηκε ιδιωτικές και καλλιτεχνικές στιγμές με τον Pasolini, της Nadia Stancioff προσωπική βοηθού και φίλη της Μαρίας Κάλλας, του βραβευμένου με Όσκαρ Dante Ferretti ο οποίος με την ταινία “Μήδεια” έκανε το ντεμπούτο του υπογράφοντας την πρώτη του σκηνογραφία και του Piero Tosi και της Gabriella Pescucci, οι οποίοι και σχεδίασαν τα κοστούμια της ταινίας. Στο καστ συμμετείχε επίσης ο αθλητής Giuseppe Gentile, την εποχή εκείνη Ολυμπιονίκης του τριπλούν, η ηθοποιός Piera Degli Esposti και η συγγραφέας Dacia Maraini. Βραβείο Fellini για την καλύτερη σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tiburon – ΗΠΑ Καλιφόρνια, “Το νησί της Μήδειας” διερευνά μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή της “θεϊκής” Κάλλας.

Η ταινία “Μήδεια” ήταν η πρώτη και μοναδική της δοκιμαστική προβολή ως ηθοποιός, μια στιγμή λύτρωσης για τον εξευτελισμό που είχε υποστεί την εποχή της εγκατάλειψης από τον Αριστοτέλη Ωνάση, και ταυτόχρονα μια ευκαιρία να δοκιμαστεί σε μια άλλη διάσταση από εκείνη της τραγουδίστριας όπερας, η οποία βρισκόταν πλέον στο λυκόφως της. Η συνάντηση με τον Pasolini, έναν καλλιεργημένο και ευαίσθητο άντρα, έδωσε στη Μαρία Κάλλας νέα δύναμη και καλλιτεχνική λέμφο. Από αυτό το σύνολο γεννήθηκε μια τρυφερή φιλία και ένα όνειρο αγάπης. Στο ντοκιμαντέρ, διαβάζονται μερικά αποσπάσματα από τις επιστολές και τα ποιήματα που ο Pasolini και η τραγουδίστρια αντάλλαξαν, από δυο Ιταλούς ηθοποιούς και γίνονται ζωντανές εικόνες χάρη στις εικονογραφήσεις του σκιτσογράφου Davide Toffolo που σηματοδοτούν το ντοκιμαντέρ εμβαθύνοντας τις λεπτομέρειες μιας ευαίσθητης και ειλικρινούς σχέσης. Λεπτομέρειες, που ρίχνουν φως στη συνάντηση Κάλλας- Pasolini στην ταινία, μαζί με αναμνήσεις από το πλατό: κόκκινο νήμα το επιστολικό μεταξύ της Μαρίας Κάλλας και του Pier Paolo Pasolini, στο οποίο οι δύο εμβληματικoί καλλιτέχνες διαπλέκονται μετά την ιδιαίτερη συνάντησή τους στα γυρίσματα της ταινίας.

Το νησί της Μήδειας Τύπος, συνεντεύξεις και προβολή της ταινίας: ufficiostampa@volpesain.com
Κινητά τηλέφωνα: +393922067895, +393356023988, +393286785049

Ντοκιμαντέρ: Lagunamovies – Karel produzioni
Σενάριο και σκηνοθεσία: Sergio Naitza
Συνεργάτης παραγωγής: Erich Jost Productions
Με: Ninetto Davoli, Dante Ferretti, Dacia Maraini, Piera Degli Esposti, Gabriella Pescucci, Piero Tosi, Giuseppe Gentile, Nadia Stancioff, Roberto Chiesi, Alessandra Zigaina Θέμα,
Επεξεργασία και σκηνοθεσία: Sergio Naitza
Διευθυντής φωτογραφίας: Luca Melis Μοντάζ: Davide Melis
Σχέδια και κινούμενες εικόνες: Davide Toffolo
Μουσική: Marco Rocca
Συντονισμός παραγωγής και γραφείο τύπου: Daniela Volpe e Paola Sain

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ CFF

 

Το νησί της Μήδειας, Παζολίνι και Κάλλας, Η ιδιόρρυθμη αγάπη

Το νησί της Μήδειας, Παζολίνι και Κάλλας, Η ιδιόρρυθμη αγάπη

Hey, like this? Why not share it with a buddy?

Δείτε επίσης:

TOP